آتشفشانها ۲۶۰ میلیون سال پیش نسل بزرگتر از دایناسورها را منقرض کردهاند – تی ام گیم
آتشفشانها ۲۶۰ میلیون سال پیش نسل بزرگتر از دایناسورها را منقرض کردهاند – تی ام گیم
این دسته از گوشتخواران که آنها را «تیتانوفونوس» مینامند بهراحتی قادر بودند یک گاومیش وحشی یک تنی را زیر پا له کنند.
به گزارش تی ام گیم و به نقل از ایندیپندنت، اینک محققان به این نتیجه رسیدهاند که این حیوانات ۲۶۰ میلیون سال پیش، به صورت دستهجمعی منقرض شدهاند. البته دانشمندان میگویند که برخلاف نظریههای گذشته، انقراض آنها طی دو دوره زمانی با سه میلیون سال فاصله انجام گرفته است.
دلیل اصلی انقراض در هر دو مرحله، فوران کوههای آتشفشانی بوده است. «ایزوتوپهای اورانیومی» نمونههای دریایی جمعآوریشده در دریای چین جنوبی، منبع اصلی تحقیقات جدید دانشمندان بوده است که نتیجه آن در مقالهای در مجله «Earth and Planetary Science Letters» منتشر شده است.
تجزیهوتحلیلهای دانشمندان نشان میدهد که بسیاری از این «تیتانوفونوسهای عظیمالجثه» نخستین بار ۲۶۲ میلیون سال پیش به دلیل فوران آتشفشان کشته شدهاند، اما بخش کوچکی از آنان جان سالم به در بردهاند که سپس در جریان فوران آتشفشانی در ۲۵۹ میلیون سال پیش، نسلشان کاملا منقرض شده است.
توماس آلجئو، از نویسندگان این مطالعه و استاد زمینشناسی دانشگاه سینسیناتی ایالات متحده، میگوید که «گرم شدن زمین» میتواند مشابه همین پیامدهای تلخ را برای موجودات زنده کره خاکی ایجاد کند.
به گفته این محقق، این حیوانات عظیمالجثه نه به دلیل سوختن در آتش ناشی از فوران آتشفشانها، بلکه در اثر کربن منتشرشده در هوا، خفه شدهاند.
هوی سانگ، مدیر علمی این تحقیقات جدید از دانشگاه علوم زمینشناسی چین، میگوید: «امروزه با چندین بحران، از جمله گرم شدن کره زمین، هیپوکسی اقیانوسها، اسیدی شدن آب دریاها و کاهش تنوع زیستی مواجهایم و میتوان گفت که همان تغییرات محیطی را که ۲۶۰ میلیون سال پیش رخ داد، از سر میگذرانیم.»
دانشمندان میگویند نخستین بار ۲۵۲ میلیون سال پیش یک سری فوران آتشفشانی باعث شد که ۹۰ درصد حیات اقیانوسی و ۷۰ درصد از حیات خشکیها از بین بروند.
توماس آلجئو، استاد دانشگاه سینسیناتی، میگوید که فعالیتهای عظیم آتشفشانی در ۲۶۰ تا ۲۵۰ میلیون سال پیش، دریاها را به «گورستان» بدل کرد. به گفته این محقق، با فوران آتشفشانها، حجم عظیمی از گازهای گلخانهای در خشکی و دریا منتشر شد و میزان اکسیژن موجود در آب دریاها را تقریبا به صفر رساند و به این ترتیب، زنجیره غذایی حیوانات در آن دوره کاملا از بین رفت.
جستوجوی جیوه در لایههای رسوبی، مهم ترین عاملی بود که به محققان اجازه داد دلایل انقراض حیوانات را در ۲۵۰ میلیون سال پیش درک کنند. به گفته دانشمندان، جیوه موجود روی رسوبات دریایی، نشانه مهمی از فورانهای آتشفشانی است.
به گفته دانشمندان، فورانهای آتشفشانی که جان میلیونها موجود زنده را در آن دوران گرفت، در جنوب غربی چین امروزی رخ دادند. توماس آلجئو میگوید در طول چهار دهه گذشته، دانشمندان گامهایی حیاتی برای درک گذشته «زمین» برداشتهاند.
دانشمندان گردآورنده این گزارش، در پایان این مقاله هشدار میدهند که گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی در زمانی نه چندان دور، میتواند بار دیگر کره خاکی را با فاجعهای در حد انقراض نوع بشر و تمامی موجودات زنده روبهرو کند.