هوش مصنوعی درمان سرطان را در ۳۰ روز تولید کرد – تی ام گیم
هوش مصنوعی درمان سرطان را در ۳۰ روز تولید کرد – تی ام گیم
به گزارش تی ام گیم و به نقل از ایندیپندنت، پژوهشگران دانشگاه تورنتو با همکاری شرکت فناوری پزشکی اینسیلیکو مدیسین (Insilico Medicine) و فارما ایآی (Pharma AI)، پلتفرم (بستر) کشف دارو با استفاده از هوش مصنوعی، درمانی احتمالی برای سرطان کبد (HCC) یافتهاند.
سرطان کبد از شایعترین سرطانهای دنیا است و در آن تومور داخل کبد رشد میکند.
به گزارش نیویورک پست، این پژوهشگران با به کارگیری آلفافولد، پایگاه داده ساختار پروتئین مبتنی بر هوش مصنوعی روی فارما ایآی، هدفی جدید – مسیر درمانی را که پیشتر ناشناخته بود- برای درمان سرطان کشف کرده و «مولکولی پرقدرت» ایجاد کردند که بدون کمک به آن هدف وصل میشود.
تولید این داروی احتمالی تنها ۳۰ روز پس از انتخاب هدف و پس از ترکیب تنها هفت ماده انجام شد.
پس از دور دوم تولید ترکیب مواد، ملکول قدرتمندتری کشف کردند – اما هر داروی احتمالی پیش از آنکه در دسترس عموم قرار بگیرد، باید مرحله آزمایشهای بالینی را بگذراند.
الکس ژاورونکوف، بنیانگذار و مدیرعامل اینسیلیکو مدیسین، در بیانیهای گفت: «جهان مسحور پیشرفتهای هوش مصنوعی در هنر و زبان بود که الگوریتمهای هوش مصنوعی مولد ما با ساختاری مشتق از آلفافولد مهارکنندههای قدرتمند یک هدف را طراحی کردند.»
هوش مصنوعی روش کشف و تولید داروها را بهسرعت تغییر داده است. روش سنتی آزمون و خطا غیر از آنکه کند و گرانقیمت است، دامنه اکتشافها را نیز محدود میکند.
نیویورک پست به نقل از مایکل لویت، برنده نوبل شیمی، نوشت: «این مقاله شاهدی دیگر از توان هوش مصنوعی برای تغییر فرآیند کشف دارو با سرعت، کارایی و دقت بیشتر است.»
پژوهشگران معتقدند اطلاعات هوش مصنوعی نظام سلامت را دگرگون میکند. مطالعهای دیگر که در نشریه جاما نت ورک اوپن منتشر شد، نشان داد سیستم هوش مصنوعی ساخت دانشمندان دانشگاه بریتیش کلمبیا و بیسی کنسر میزان بقای بیماران سرطانی را با استفاده از یادداشتهای پزشکان پیشبینی میکند. این مدل از برنامهریزی عصبی کلامی، انالپی استفاده میکند، بخشی از هوش مصنوعی که زبان پیچیده انسان را درک میکند.
انالپی یادداشتهای پزشک را بعد از بازدید اولیه تجزیه و تحلیل کرده و ویژگیهای فردی هر بیمار را بهطورخاص شناسایی میکند. بر این اساس، بقای شش ماهه، ۳۶ ماهه و ۶۰ ماهه را با دقتی بیش از ۸۰ درصد پیشبینی کرد. این مدل قادر است میزان بقا را برای تمام سرطانها تعیین کند، درحالی که مدلهای پیشین فقط برای نوع خاصی از سرطانها کاربرد داشت.
دکتر خوان خوزه نونز، نویسنده اصلی این مقاله، روانپزشک و پژوهشگر بالینی، در بیانیهای اعلام کرد: «هوش مصنوعی یادداشتهای پزشک بعد از مشاوره را مانند یک انسان میخواند. در این یادداشتها جزئیات زیادی مثل سن بیمار، نوع سرطان، بیماریهای زمینهای، داروهایی که فرد در گذشته مصرف کرده و سابقه خانوادگیاش ذکر میشود. هوش مصنوعی با جمعبندی تمام این اطلاعات تصویری کاملتر از نتایج بیماری ترسیم میکند.»
میزان بقای بیمار مبتلا به سرطان معمولا به صورت گذشتهنگر محاسبه شده و صرفا با درنظر گرفتن چند عامل شایع مانند نوع بافت و محل سرطان انجام میشود.
دکتر نونز افزود: «نکته مهم در مورد مدلهای انالپی عصبی این است که بسیار مقیاسپذیرند و به مجموعه دادههای ساختاریافته نیاز ندارند. میتوانیم با استفاده از دادههای محلی روی بهبود عملکرد یک منطقه جدید تاثیر بگذاریم. به گمانم این مدلها در هرجای جهان که بیمار به متخصص سرطان مراجعه میکند، قابل استفاده است.»
نیویورک پست با اشاره به اینکه هوش مصنوعی فناوری پیشرفتهای برای درمان سرطان در آینده است که میتوان از آن در کلینیکهای سراسر جهان کمک گرفت، به نقل از دکتر نونز نوشت: «پیشبینی بقای سرطان عاملی مهم است که میتوان از آن برای بهبود مراقبت از سرطان استفاده کرد. امیدواریم چنین ابزاری با ارائه مراقبتهای منحصربهفرد بهترین نتیجه ممکن را برای درمان پدید آورد.»